Klass 3-blogg

//Klass 3-blogg
Klass 3-blogg 2020-12-11T00:30:15+01:00

Biryani

Affärernas biryani är väldigt god,men också ruskigt dyr. Grundreceptet bygger på ris, kyckling, kryddor, olja, lök, chilli. Det smakar gott om du tillsätt några russin och nötter.

Ingredienser

1. 1 kilo ris
2. 1 kilo kyckling
3. 2 tsp salt
4. .5 msk rapsolja
5.4 msk vatten
6. 2 tsp biryani kryddor
7. russin och nötter

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Stek lite lök tills den blir brun

3. Tillsätt speciell kryddor och strö ut salt

4. Tillsätt kyckling med kryddor och koka i 40 minuter. Rör om ibland.

5. När kyckling är kokt, tillsätt ris och blanda allt.

6. Hacka nötterna grovt och strö över ris.


Tabbouleh

Tabbouleh är en sallad  med mycket persilja. Tabbouleh är vegetarisk matig och nyttig.

Ingredienser
1) bulgur 1dl
2) gul lök
3) tomater
4) 1dl olivolja
5) tsk citron
6) stor bunt bladpersilja .
8) 1/2dl färsk mynta
Gör så här
1) Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt  1 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder  övriga ingredienser
2) Skölj och tärna tomater fint och tärna gul lök. Skölj och hacka persilja samt mynta .
3) Blanda bulguren med tomater, gul lök, persilja, mynta, citron, och olivolja, sen smaka med salt .
4) Tabbouleh är klar att servera.

Ett recept

Grundrecept ca 4 portioner
500 g risnudlar
50 g räkor
800 g kyckling
3 st ägg
100 g blomkål
2 st stora morötter
2 st stora tomater
lite mussel soja
lite svamp soja
5 matskedar socker
Chilli eller smak
lite mat olja
Groddar

Instruktioner
Sätt på wookpannan
på plattan med hög värme.
Häll i matoljan med vitlöken.
Tillsätt hackad kyckling och äggen.Stoppa i nudlarna.
Tillsätt sojan och låt sjuda en stund. Till sätt sedan de hackade grönsakerna med räkorna. Låt sjuda en stund och tillsätt chilin. Häll upp på tallrik och strö över lite groddar.


  Pepparkakor                                                                      

Jul pepparkakor är den mest populära sötsaken som vi förbereder för jul i Polen. Mitt recept är väldigt enkelt. Du kan förbereda dessa mjuka och fluffiga pepparkakor med dina barn och dekorera dem som du vill.

Ingredienser för 200 pepparkakor:

4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl+lite till kavlingen

Instruktioner

Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös(den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä-eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1-2 dygn innan den bakas ut.

Baka pepparkakor

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln. Ta ut pepparkaka figurer med mått eller skär ut på  fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 min. Passa noga- pepparkakor bränns lätt.      


Sambus
 Ingredienser
1-Fisk/kött
2-lök
3-potatis
3-krydor
4-salt
5-mjöl
6-vatten
1-Blanda mjölet och vattnet tills det blir en fast dey. Kavla seden ut deyen och skär uppden stora
triangel formade bilar OBS: för att få en fast form på dagen så kan de värma den på spisen.
2-Blanda allt anna i en  scol .Börja med att hacka potatisen till små små kuber, och blanda det sedan
med köttet eller fisken {som är tonfisk] .När de har blandet klart så kan de krydda allt med en val fri krydda.
T sedan de triangelformade gagen och  rulla in dom  så de ser ut som små koner .Blanda sisan en liten
 portion av mjöl med vatten och använda det sedan som mat lim till  konerna.
3-När deg konerna är ihop satta ka du ta potatis och fisk/köt mixen och till en två skeder in i kornan och laga
det sedan med helt olja.
5-Nu har du stora fina sambusa.

CANJEERO SOOMAALI

Ingredienser
10 dl vetemjöl
6 dl majs
1/2 tsk salt
1/2 jäst
Vatten
Gör så här
Blanda vetemjöl, majs, jäst, salt och vatten
Blanda allt på en gång och vänta en halvtimme
Stek tunna CANJEERO i lite smör, för varje CANJEERO.
I en stek- eller canjeerospanna.
Du kan äta den i soppa eller sås eller smör och te.

Jesu blöjor – traditionell efterrätt på Julafton

Jag skulle vilja berätta om en dessert som fortfarande bevaras idag i det område jag kommer ifrån.

Ingredienser

– för kakor

500 gram mjöl
250 ml vatten
1 tsk salt

 

– för sirap

600 ml vatten
200 gram socker
rivet skal av en citron
rivet skal från en apelsin

 

för fyllningen

400 gram valnötter
100 gram socker

 

Från mjöl, vatten och salt gör vi en fluffig deg som vi lämnar i 15-20 minuter för att vila.

Sedan lägger vi den på arbetsbordet, vi gör en rulle som vi delar upp i små rundor (som en liten valnöt). Varje runda vrider vi den till ett så tunt ark som möjligt. Baka lakan på spisen .

Lägg i vatten, socker och riven citronskal och apelsin i en skål, blanda väl för att smälta sockret. När de alla är mogna, suger vi dem i den här sirapen.

Vi lägger dem en efter en på en tallrik och strö strösocker, russin och valnötkärnor på var och en.


Vi gör detsamma tills vi är klara.
Det kommer ut som en tårta.
Det här är berättelsen om Julaftonskakor!


Canjeero

 


Brasilianska ostbröd

 


Muffin

Affärernas muffins är goda , men också ruskigt dyra. Jag rekommenderar att man bakar det själv. Det ska bli godare , roligare och billigare. Här kan du välja mitt egen recept för muffins. Testa dig fram och hitta din egen favorit.

 ( mitt eget recept ger 12 st muffins)

Ingredienser                                                               

* 1 ägg storlek L
* 1/2 tsk kardemumma
* 1/4 tsk ättiksprit (12%)
* 1 nypa salt
* 2 dl socker
* 1 dl olja
* 1 dl mjölk
* 1 dl socker dricka
* 4 dl vete mjöl
* 1 msk vanillin socker
* 1 msk bakpulver
* 1 dl valnötter
* 12 st pappersformar

Instruktioner

* Sätt ungen på 180 grader

* Blanda kardemumma , salt och ättiksprit i en skål. Tillsätt ägget och vispa dem tills dem blir lite ljusare.

* Tillsätt socker och vispa dem ca 2-3 minuter.

* Häll olja , mjölk , socker dricka  och blanda samman allt.

* Tillsätt mjöl lite lite och vispa tills allt mjöl slut.

* Tillsätt vanillinsocker och bakpulver och vispa allt bra.

* Smula valnötter

* Häll kakvätskan i bakformen till hälften av bakformen, tillsätt sedan valnötterna och sedan resten av kakvätskan.

* Grädda i ugnen ca 15- 20 minuter.


På lördagen kom mig mina vänner och vi drack te tillsammans. Sedan kom vi till marknaden. Vi åkte till klädbutiker och köpte tröjor, byxor och strumpor. Sedan kom vi till en restaurang. Vi åt mat och drack. Efter det åkte vi hem.

Jag tycker alltid om att prata med min familj för att jag saknar dem så mycket.
Jag gillar också att resa och träffa nya människor. Jag tycker om att titta på filmer lyssna på nyheter.
Det är bra att äta näringsrik mat som kött fisk och grönsaker. Det är bäst att äta fisk två gånger i veckan. När du äter frukost är det bäst att äta två ägg och en kopp apelsin.
Jag rekommenderar att du tränar under dagen och får tillräckligt sömn på natten.
Du kan dricka mycket vatten minst två och halv liter eftersom vattnet är bra för magen.
Min åsikt är att alltid hålla händerna rena eftersom det finns Corona. Jag tycker också att det bör undvikas på offentliga platser  som hotell och biografer.
Jag tänker på hur kan jag leva ett bättre liv i framtiden. Jag tror att om jag får ett bra jobb kommer jag att uppnå mitt mål.

Jag vill säga till allt folk i Sverige att de inte ska träffa många människor på grund av att viruset inte ska smitta.


I helgen har jag lagat olika sorters indisk mat. Jag och min man handlade mycket grejer från Willys eftersom vi ville laga mat till mina kompisar som hade kommit till mitt hem. Vi hade dekorerat vårt hus. Min man tycker om att pynta huset. Vi hade köpt några saker för att pynta. Jag vill dela något intressant. När vi handlade i mitt land kunde vi pruta men i Sverige kan vi inte göra så. Det var en fantastisk fest. Vi hade dansat och sjungit tillsammans. Vi hade på oss traditionella kläder som var jättefina.

Jag gillar en speciell indisk maträtt som heter biryani. Jag skulle vilja rekommendera att smaka på den här maten. Du kan köpa den här maten i indisk restaurang.

Jag skulle vilja ge några tips om hur man köper lokal medicin till det billigaste priset. Först bör du besöka pricerunner.se. Du kan jämföra pris där och hittar det billigaste. Då kan du enkelt beställa online.

Jag skulle vilja ge en åsikt om resor i pandemin. Människor borde inte resa just nu om de inte har någon viktig uppgift. Och migrationsverket borde inte tvinga oss att återvända till ditt land i denna svåra situation. De skickar några av mina vänner och jag gillar inte det.


Dagens tips är hur du tar hand om dina ögonbryn. Under åren har vi kvinnor varit vana att ta bort hår från ögonbrynen och med tiden slutar de att växa ut. Detta för att håret som plötsligt avlägsnades inte kommer att växa ut på nytt.

Ett tips, köp ett glas ricinolja och en tandborste för ett barn. Eftersom denna typ av tandborste har en mjuk borste.

Varje dag efter att du har tvättat ansiktet lägg på en droppe ricinolja på varje ögonbryn med tandborsten och vänta i några minuter, uppreda detta i en månad.

Ricinoljans fördelar: Den hjälper också till att stärka hårbotten och hårväxten eftersom den har antibakteriella och antifungala egenskaper. På grund av den höga sammansättningen av ricinolsyra bekämpar ricinolja infektioner och tillväxten av bakterier och svampar som kan förhindra hårväxt.

Det var dagens tips för dig som vill ha perfekta ögonbryn.

Lycka till!


En måltid
Jag tycker om att laga mat. Något jag tycker om att göra är potatisgratäng. Det är inte så svårt att göra. Man börjar med att skala potatisen och den. Sen gör man likadant med gul lok och jag vill ha vitlök i också. Man smörjer en ugnssäker form och varvar potatis och lök. lor sedan några klickar smör och lägger uppe på. Häller på lite vispgrädde och stoppar in i ungen. Den ska vara ca 200 grader. Till potatisgratängen vill jag ha stekt karrékotlett. Värm stekpannan och ta en klicka smör och som ska smälta och få lite färg. Stek sedan karrén och ha på lite salt och svartpeppar. Se till att köttet blir genomstekt.


Coronaviruset har ändrat mina dagar att vara hemma. Det är jobbigt men jag försöker  göra 3 saker som att röra på mig, gärna utomhus, och att hålla kontakten med kompisar och även om jag är hemma försöker jag göra som jag gör vanliga dagar. När jag klarat  mina  läxor  försöker  jag också göra nånting  annat som jag blir glad av.


Hej!

Igår var det en bra och rolig dag för att det var Sanas födelsedag och samt hade hon studiedag så vi var hemma. Jag bakade för henne en fin tårta som ser ut som en docka och bakade också kunafa. Sana, Sarina och deras kusiner var superglada.
Tårta
Kunafa

Idag har jag haft världens värsta morgon, Jag skulle gå till skolan men jag missade bussen
och nästa buss skulle komma om en timme. När jag gick hem så kunde jag inte sjukanmäla
mig eftersom man kunde bara anmäla för en timme sen. Efter det så snubblade jag och
ramlade. Jag fick ont mycket. Resten av dagen var som vanligt


23/11/2020

Dagens inlägg handlar om hälsosam kost. Box Dieten är en perfekt lösning för hälsosam kost för hela familjen. Livets uttryckliga takt i dessa tider och många aktiviteter för barn och föräldrar gör att vi ibland inte uppmärksammar vad våra nära och kära äter. Istället för att köpa mat snabbt på jobbet och skolan, är en mycket bättre lösning att förbereda matlagnings lådor hemma i ditt eget hem. På detta sätt kan vi spara pengar och ta hand om våran hälsa.


Jag har varit kall så vitt jag vet, men ett tag (ungefär sju år) har jag haft en speciell känslighet varje vinter. Så en vinter, jag tror att det är ungefär sex år sedan, letade jag i alla typer av butiker efter en halsduk som skulle vara trevlig och väldigt, väldigt tjock. Jag hade redan tagit en från en handgjord marknad, men den var ganska smal, så den var inte så bra när det var kallt. Men jag trodde att det skulle kosta mycket att hitta en tillräckligt tjock. Så jag tog några tjocka verktyg och några nålar och började sticka dem själv. Vad det var: en över två meter lång halsduk, mycket bred och väldigt tjock och genom vilken frosten inte kom in alls.

Jag hade några rörelseproblem med nacken (kort sagt, jag var tvungen att vända hela kroppen för att se något i ryggen), men jag var åtminstone inte kall längre. Jag undvek inte kylan. Sedan dess har jag skapat halsdukar till alla mina familjemedlemmar och några vänner. Förra året gjorde jag mina första tröjor (de är inte extra, men de är också varma).

Jag brukar sticka på vintern (sommaren kommer inte alls) och alltid när jag tittar på en film. Så modellerna jag gör är väldigt enkla: antingen samma från ena änden till den andra, eller enkla kombinationer av fram- och bakstygn, ibland åtta (men det här är toppen av förfining, de går inte så långt). En gång gjorde jag en halsduk med ett lite mer komplicerat mönster (jag satt med hans mönster framför mig och tittade alltid på den för att påminna mig om kombinationerna), men jag tyckte inte om det för jag kunde självklart inte titta på det längre